Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
Valaki levezetné nekem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`cosx=sin3x`

I. `cosx = sin(pi/2-x)`

`sin (pi/2-x) = sin 3x`

`pi/2-x=3x+2*k*pi` /+x

`4x + 2*k*pi = pi/2` /-`2*k*pi`

4x = `pi/2-2*k*pi`

`x_1` = `pi/8`-`k*pi/2`

II. `sin 3x = sin (pi-3x)`

`sin (pi/2-x) = sin (pi-3x)` (A szinusz periódusáról ne feledkezzünk meg)

`pi/2-x = pi-3x +2*k*pi` /+3x

`pi/2 +2x = pi +2*k*pi` /-`pi/2`

2x = `pi/2+2*k*pi`

`x_2=pi/4+k*pi`

Fokokban:

`x_1` = 22,5° + `k*90`

`x_2` = 45° + `k*180`

ahol `k in ZZ`
0