Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
356
Lehetőleg kérem ne egyenlettel oldjátok meg, mivel 6.os feladat és még nem tanulták az egyenleteket.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

a, Ha elfogyott a `2/3`-a, akkor megmaradt az `1-2/3` = `1/3`-a.

b, Ha elfogyott a fele, akkor megmaradt a másik fele.

c, Megmaradt `46/80` = `23/40`-ed része.

d, Ha csak csokis süti lenne, akkor megették a felét, vagyis 40 darabot, maradt volna 80-40=40 darab.

Ha csak meggyes süti lenne, akkor megették a harmadát, vagyis `80/3` = `26.dot(6)` darabot, maradt volna, `80-26.dot(6)` = `53.dot(3)` darab.

Látszik, hogy a csokis sütik száma több, mint a meggyesek száma. Továbbá azt is látjuk, hogy a meggyes sütik számának oszthatónak kell lennie 3-mal, a csokis sütik számának pedig oszthatónak kell lennie kettővel (páros). Ha páros számú csokis van és az összegük is páros, akkor a meggyes sütik száma is páros, tehát a meggyes sütik számának oszthatónak kell lennie 6-tal. Ez már eléggé leszűkíti a lehetséges meggyes sütiszámot.

Próba:

6 meggyes süti + 80-6 = 74 csokis

Elfogy: 2 meggyes + 37 csokis

Marad 4 meggyes + 37 csokis. (=41 darab)

6 esetén 1-gyel több a felénél. Akkor `6*6` esetén lesz 6-tal több a felénél.

46 esetén tehát:

`6*6` = 36 darab meggyes süti és 80-36=44 db csokis süti

Elfogy: `36/3`= 12 darab meggyes süti és `44/2` = 22 darab csokis süti.

Marad: 36-12 = 24 darab meggyes süti és 22 darab csokis süti. Ez összesen 24+22=46 db süti.

d, sütöttek 36 db meggyes sütit

e, maradt 22 darab csokis süti

Egyenlettel egyszerűbb lesz ;)
0