Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
475
1) Téglatest élei 12,8 cm és 5 cm. Mekkorák a lapátlói és a testátlója?
2) Derékszögű háromszög egyik befogója 7 cm átfogója 12 cm. Mekkora a beírható kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

A lapátlók:

`d_1` = `root()(a^2+b^2)` = `root()(12^2+8^2)` = `root()(144+64)` = `root()(208)` `approx` 14,42 cm

`d_2` = `root()(b^2+c^2)` = `root()(8^2+5^2)` = `root()(64+25)` = `root()(99)` `approx` 9,95 cm

`d_3` = `root()(b^2+c^2)` = `root()(5^2+12^2)` = `root()(25+144)` = `root()(169)` = 13 cm

A testátló:

e = `root()(a^2+b^2+c^2)` = `root()(12^2+8^2+5^2)` = `root()(144+64+25)` = `root()(233)` `approx` 15,26 cm

2, a derékszögű háromszög harmadik oldala:

b = `root()(c^2-a^2)` = `root()(12^2-7^2)` = `root()(144-49)` = `root()(95)` `approx` 9,75 cm

r = `(2T)/(a+b+c)`

T = `(a*b)/2` = `(9.75*7)/2` = 34,11 `cm^2`

r = `(2*34.11)/(7+9.75+12)` = 2,37 cm
0