Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Könnyű szöveges matek.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
692
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 14. Ha felcserélem a számjegyeit, akkor az eredeti szám felénél 25-tel nagyobb számot kapok. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, szöveges, könnyű, számjegyek, Helyiérték
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Eredeti szám:
tizes helyiérték: x
egyes helyiértiék: 14-x
Ekkor a szám: 10x+ 14-x=9x+14
A felcserélt szám:
tizes helyiérték: 14-x
egyes helyiértiék: x
Ekkor a szám: 10(14-x)+x=140-10x+x=140-9x

Az eredeti szám feléhez hozzá kell 25-öt, akkor kapjuk meg a felcserélt számot. Ez egyenlettel:
(9x+14)/2+25=140-9x /szorzom kettővel
9x+14+50=280-18x /ÖV
9x+64=280-18x /+18x
27x+64=280 /-64
27x=216 /:27
x=8
14-8=6
Tehát a szám 86.

Ell.: 86/2=43
43+25=68


0