Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
389
Elegendő-e a 20 dm3-es edényben lévő standard állapotú levegő 1 g magnézium elégetéséhez? (a levegő 20 térfogat% oxigént tartalmaz).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Mg)` = 24,3 `g/(mol)`

2 `Mg` + `O_2` = 2 `MgO`

1 g magnézium az `1/24.3` = 0,0412 mol

Ehhez szükséges az egyenlet szerint `0.0412/2` = 0.0206 mol oxigén

20 `dm^3` standardállapotú levegő az `20/24.5` = 0,816 mol, ennek a 20 %-a oxigén, vagyis `0.816*0.2` = 0,163 mol oxigén

Elegendő.
1