Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
427
Hány tömeg%-os lúgoldatot kapunk, ha 0,5 mol kalcium-oxidot feloldunk 157 g vízben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
kémiai számítási feladatok nem kémia szakos - ELTE
nézd meg ezt hát ha ott van ami kell neked vagy segít ez
0


`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`M_(Ca(OH)_2)` = 74 `g/(mol)`

`CaO` + `H_2O` = `Ca(OH)_2`

0,5 mol kalcium-oxid tömege `0.5*56` = 28 g.

Az oldat tömege 157+28 = 185 g

185 g oldatban van 0,5 mol kalcium-hidroxid, ami `0.5*74` = 37 g

100 g oldatban van `100/185*37` = 20 g `Ca(OH)_2`.

A lúgoldat 20 tömeg%-os.
1