Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki el tudná ezt magyarázni nekem?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1104
Ez lenne a feladat de nem nagyon értem.
Mekkora tömegű test rezeg T=6 s rezgésidővel a D=50 N/m rugóállandójú rugó? Ha egy olyan fonálingát akarnánk készíteni, ami a B=4.8 * 10-⁴ a test töltése 2p és a mágneses tér merőleges a rezgés irányával!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt valószínűleg az indukciót akarja bemutatni. Ha két mágnes közé teszel egy olyan testet ami fém és nem vonzza a mágnes és ezt egy inga segítségével lengésbe hozod, akkor a fémben lévő szabad elektronok is áthaladnak a mágnesek között. A mágneses téren áthaladó szabad elektronok pedig áramot indukálnak. Ugyan ott lép fel az indukált áram, mint ahol a mágneses tér. Ez az önindukció. És nagyon egyszerűen ki kell számítani a test tömegét. Alapvetően 2 képletet kéne alkalmaznod. Az önindukció képlete Uöi=L*(deltaI/deltaT)
és ebbe még bele kell ötvöznöd a T=2π*gyökalatt D/m. Ebből kifejezed az m-t és kész. Ha nem lenne ott az a szöveg rész, hogy:ami a B=4.8 * 10-⁴ a test töltése 2p és a mágneses tér merőleges a rezgés irányával! akkor elég lenne ez a képlet:T=2π*gyökalatt D/m. De mivel ott van a mágneses tér is, így az indukciót és hozzá kell venni. Sok sikert :)
0