Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi segitség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
347
Dani elindult biciklizni,barátja ugyannonan indul 2perc múlva. Dani 12km/h sebességgel halad, míg a barátja 15km/h sebességgel.Az indulási pontjuktól milyen távol lesz Dani, amikor a barátja utoléri?
Valaki segít? Egyáltalán nem értem... Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, fizika, segítség, levezetés
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`Dani:`
`v=12` `(km)/h`
`t=x`
`s=v*t=12x`

Barátja:
`v=15` `(km)/h`
`t=x-2/(60)`
`s=15(x-2/(60))`

És ugye a kettejük által megtett út egyenlő:

`12x=15(x-2/(60))`
`12x=15x-1/2` `//+1/2`
`12x+1/2=15x` `//-12x`
`3x=1/2` `//÷3`
`x=1/6`

t`Dani``=1/6` `h`
tbarát`=1/6-2/60=2/15` `h`

`Ell.:`
`12*1/6=2`
`15*2/15=2`
`2=2`

Dani 2 kilométerre lesz az indulási pontjuktól, amikor a barátja utoléri.
Módosítva: 4 éve
0