Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztály, törtes egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2110
Sziasztok! Valaki legyen szíves segíteni mert én ezt nem értem...SOS..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenletek, 8.osztály, törtes
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`d)`
`(5-2x)/5+(x-4)/10=3/10`
`(2(5-2x))/10+(x-4)/10=3/10` `//*10`
`2(5-2x)+x-4=3`
`10-4x+x-4=3`
`6-3x=3` `//+3x`
`6=3+3x` `//-3`
`3x=3` `//÷3`
`x=1`

`Ell.:`
`Baloldal:`
`(5-2*1)/5+(1-4)/10`
`3/5+(-3)/10`
`3/5-3/10=6/10-3/10=3/10`
Jobboldal:
`3/10`

`3/10=3/10`

`M={1}`

`e)`
`(5x-1)/4-(2x-1)/5=4/5`
`(5(5x-1))/20-(4(2x-1))/20=(4*4)/20` `//*20`
`5(5x-1)-4(2x-1)=16`
`25x-5-8x+4=16`
`17x-1=16` `//+1`
`17x=17` `//÷17`
`x=1`

`Ell.:`
`Baloldal:`
`(5*1-1)/4-(2*1-1)/5`
`4/4-1/5=1-1/5=4/5`
Jobboldal:
`4/5`

`4/5=4/5`

`M={1}`

`f)`
`(5x+1)/3+(2x-1)/5=11/5`
`(5(5x+1))/15+(3(2x-1))/15=(3*11)/15` `//*15`
`5(5x+1)+3(2x-1)=33`
`25x+5+6x-3=33`
`31x+2=33` `//-2`
`31x=31` `//÷31`
`x=1`

`Ell.:`
`Baloldal:`
`(5*1+1)/3+(2*1-1)/5`
`6/3+1/5`
`30/15+3/15=33/15=11/5`
Jobboldal:
`11/5`

`11/5=11/5`

`M={1}`

Ha bármilyen kérdésed van a megoldással kapcsolatban, írj!
0