Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Művelet segítség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
422
Hali, egy ilyen feladatot hogyan kell megoldani? Valaki help? Előre is köszi.
{d1/54km/h(d1 törve 54km/h)=d2/72km/h
{d1+d2=122,5km
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, egyenlet, segítség, egyenlőtlenség, levezetés
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Először felszorzod az első egyenletet 72-vel:

d1 * 72/54 = d2

A törtet tudod egyszerűsíteni 18-cal, így abból 4/3 jön ki.

d1 * 4/3 = d2

Ezt a d2-t behelyettesíted a 2. egyenletbe:

d1 + d1 * 4/3 = 122,5 \*3

3 d1 + 4 d1 = 367,5

7 d1=367,5 \:7

d1 = 52,5 km

d2-t a behelyettesített kifejezésből lehet legkönyebben kiszámolni:

d2 = d1 * 4/3 = 52,5 * 4/3 = 70 km

Ell.: d1 + d2 = 52,5 km + 70 km = 122,5 km.
0