Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
362
Hogy lehűtsenek 200g 25 fokos vizet a hűtőszekrényből vett -5 fokos 6,4 cm a köbön térfogatú jégkockákat dobnak bele. Hány jégkockával hűthető le a víz 5 fokra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

`c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*°C)`

`c_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*°C)`

`L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

`DeltaT` = 25-5 = 20 °C

`rho_j` = 0,9 `g/(cm^3)`

`Q_1` = `c_v*m_v*DeltaT` = `4.2*0.2*20` = 16,8 kJ

Ugyanennyi hőt kell felvennie a jégnek.

A jég itt három lépésben melegszik fel, először mint jég, felmelegszik az olvadáspontjára, majd a jég elolvad, ezután a megolvadt jég felmelegszik 5 °C-ra.

`DeltaT_1` = 0-(-5) = 5 °C

`DeltaT_2` = 5-0 = 5 °C

`m_j` = ?

`Q` = `m_j*c_j*DeltaT_1+L_j*m_j+c_v*m_j*DeltaT_2` = `m_j*(c_j*DeltaT_1+L_j+c_v*DeltaT_2)`

`m_j=Q/(c_j*DeltaT_1+L_j+c_v*DeltaT_2)` = `16.8/(2.1*5+334.7+4.2*5)` = 0,0459 kg = 45,9 g

A jég térfogata:

V = `m_h/rho_j` = `45.9/0.9` = 51 `cm^3`

Egy jégkocka térfogata: `V_k` = 6,4 `cm^3`.

Összesen tehát szükséges: `V/V_k` = `51/6.4` = 7,96 `approx` 8 db jégkocka.
0