Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem teljesen értem hogy kéne ezt a feladatot megoldani. Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
335
Gondoltam egy számra, kivontam belőle ötöt, majd vettem a 2/3-át. Így a gondolt számnál 10-zel nagyobb számot kaptam. Melyik ez a szám?
Gondoltam egy számra, hozzáadtam belőle hatot, majd vettem a 3/5-ét. Így a gondolt számnál 8-cal kisebb számot kaptam. Melyik ez a szám?

A válaszokat előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Legyen a szám x, írjuk fel egyenlettel:
kivontam 5-öt x-5, vettem a 2/3-át 2/3*(x-5), a gondolt számnál 10-zel nagyobb számot kaptam 2/3*(x-5)=x+10. Ezt kell megoldani.
2/3*(x-5)=x+10 bontsuk fel a zárójelet
2x/3-10/3=x+10 /+10/3 adjunk az egyenlet mindkét oldalához 10/3-ot
2x/3=x+40/3 /-x vonjunk ki az egyenlet mindkét oldalából x-et
-x/3=40/3 /*(-3) szorozzuk meg az egyenlet mindkét oldalát -3-mal
x=-40 Tehát a szám -40.

2. Ugyanígy a szám legyen x.
Hozzáadtam belőle hatot tehát x+6x=7x, vettem a 3/5-ét 7x*3/5, a gondolt számnál 8-cal kisebb számot kaptam 7x*3/5=x-8
7x*3/5=x-8 végezzük el a szorzást
4,2x=x-8 /-x
3,2x=-8 /:3,2
x=-2,5 Ez a szám.
1