Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
410
Sziasztok! Ezekben a számításokban kellene segítség:
1. Szén-monoxidot és szén-dioxidot tartalmazó gáz 2dm3-e 20C-os 0,1 MPa nyomáson 3g. Határozzuk meg a mólszázalékos összetételét!
2. Melyik az a +3-es oxidációs állapotú fém, amelynke 2g-ját sósavban oldva 1,317 dm3 standardállapotú H2 fejlődik?
3. Mekkora térfogatú 20C-os 0,1 MPa nyomású hidrogén állítható elő cinkkel 1,2 dm3 15 tömegszázalékos 1,05 g/cm3 sűrűségű sósavoldatból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

20 fokon minden gáznak 1 mólja 24 dm³ térfogatot tölt be, 101 kPa nyomás (légköri) mellett!
Ezt felhasználva:
1. feladat megoldása: n(elegy)=(2/24) mol= 0,0833 mol , mivel tömege 3 gramm, az elegy átlagos móltömege kiszámítható, ez pedig M(átlag)=m/n= (3/0,0833) g/mol = 36 g/mol, 1 mol elegyből induljunk ki, amiben "x" mol CO és (1-x) mol CO₂ van jelen, felírva az összefüggést: 36= 28·x+44·(1-x), ezt rendezve (44-36)=(44x-28x), tehát 8=16·x, azaz x=0,5, de ekkor (1-x) értéke is 0,5, ezt 100-zal beszorozva megkaptuk, hogy 50 mól% CO és 50 mól% CO₂ van a gázelegyben!

2. feladat megoldása: Standardállapotban (25 fokon) minden gáz 1 mólja 24,5 dm³ térfogatú. Ezt felhasználva: n(H₂-gáz)= (1,317/24,5) mol = 0,0538 mol, az egyenlet pedig: Me + 3 HCl = MeCl₃ + 1,5 H₂, "M" g/mol moláris tömegű fémre pedig felírhatjuk, hogy: (2/M) = (0,0538/1,5), melyből M=55,809 g/mol fog adódni, ez a fém pedig a vas (Fe) lehetett elvileg, de tudjuk, hogy leginkább FeCl₂ keletkezik, ami világoszöld és nem FeCl₃, ami meg sárgásbarna színű!

3. feladat megoldása: A sósavoldat tömege m(oldat)=1200 cm³·1,05 g/cm³= 1260 gramm, mivel a sav 15 tömeg%-os, így 100 gramm-ja 15 gramm HCl-ot tartalmaz, akkor 1260 gramm arányosan: (1260/100)×15= 189 gramm HCl-ot fog tartalmazni. Az oldás egyenlete: Zn + 2 HCl = ZnCl₂ + H₂, 2 mol sósavból (ami 72,92 gramm) 1 mol gáz fejlődhet (2,02 gramm), tehát aránypárral felírva 189 grammból (189/72,92)×1,00= 2,5919 mol hidrogén fog fejlődni: ez pedig V(H₂) = 2,5919×24 = 62,21 dm³ hidrogéngázt tudunk fejleszteni cinkkel! :)

Remélem érthetően le tudtam írni a megoldásokat, levezetéseket!
Módosítva: 4 éve
1