Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Energia, munka feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
472
Egy m=2 kg tömegű golyót D=40 N/m rugóállandójú rugóval lassan, egyenletesen emelünk föl a padlóról. A rugó eredeti nyújtatlan hossza lˇ0=10 cm. A rugó fölső végét fogjuk, és azt egy méterrel mozdítjuk fölfelé. Mekkora munkát végzünk és mekkora a nehézségi erő munkája a golyón?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első kiszámolni való a rugó nyulása. Addig nyulik, amig a rugóerő egyenlő nem lesz a golyó nyomóerejével.

Tudjuk: F ny = m.g
Fr= Dx
m=2kg
g=10m/s2
D=40 N/m
x=?

Fr=Fny
Dx=mg
40*x=2*10
X=0,5m.

0,5-m-t nyúlik a rugó, mielőtt a golyót elkezdi emelni. 1m-t emelünk a rugó tetején, tehát ebből az 1m-ből fél métert nyujtjuk a rugót és további fél métert emelünk a golyón.

Nehézségi erő munkája Wneh = mgh
h=0,5 m, ld előző mondta.
W neh = -1*2*10*0,5= -10J (-1 definicioszerűen, emelés)

Általunk végzett munka: 2 részből tevődik össze, első rész a rugó megnyujtáshoz szükséges munka, a másik rész a golyó emeléséhez szükséges munka, az általunk végzett munka a kettő összege.

Rugó nyujtásához szükséges munka: Wr= 1/2 Dx.x (x négyzet)
Wr = 1/2*40*(0,5*0,5) = 5J

Golyó emeléséhez szükséges munka:
W= F*x = 2*10*0,5 =10J

5J+10J=15J.
0