Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos matematika thalész-tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
463
Számítsd ki a derékszögű háromszög köré írt kör sugarát, ha kétbefogójának hossza
a) 3 cm és 4cm
b) 5 dm és 12 dm
c) 12 mm és 3,5 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a)`
`a=3` `cm`
`b=4` `cm`

`c²=a²+b²`

`c²=3²+4²`
`c²=9+16=25`
`c=sqrt 25=5` `cm`

`T=(3 cdot 4)/2``=``6` `cm²`

`r=``(abc)/(4T)`
`r=``(3 * 4 * 5)/(4 * 6)``=``60/24``=2,5` `cm`

`b)`
`a=5` `dm`
`b=12` `dm`

`c²=a²+b²`

`c²=5²+12²`
`c²=25+144=169`
`c=sqrt 169=13` `dm`

`T=(5 cdot 12)/2``=``30` `dm²`

`r=``(abc)/(4T)`
`r=``(5 * 12 * 13)/(4 * 30)``=``13/2``=6,5` `dm`

`c)`
`a=12` `mm`
`b=3,5` `mm`

`c²=a²+b²`

`c²=12²+3,5²`
`c²=144+12,25=156,25`
`c=sqrt (156,25)=12,5` `mm`

`T=(12 cdot 3,5)/2``=``21` `mm²`

`r=``(abc)/(4T)`
`r=``(12 * 3,5 * 12,5)/(4 * 21)``=``25/4``=6,25` `mm`
Módosítva: 4 éve
0