Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Polinom együttható

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
370
Mi lesz x^18 együtthatója az (1 + x^3 − x^4)^12 polinomban a
hatványozás elvégzése és a rendezés után?
Ennek a megoldását szeretném érteni lépésről lépésre.
Előre is ksözönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, help, polinom, hatvány, x, diszkrét, együttható
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez úgy állhat elő, hogy vagy az x^3 tagot vesszük hatszor, ekkor az x^4 tagot egyszer sem, és az 1-t pedig 12-6=6-szer
Ebből van: (12!/6!*6!)=924 (ismétléses permutáció, milyen sorrendben választhatjuk ki ezeket a tagokat.)
A másik opció: vesszük háromszor a -x^4 tagot, => x^12 És még kétszer az x^3 tagot. így az egyet még vesszük 12-(3+2)=7 szer
Ezt megtehetjük (12!/2!*3!*7!)=7920 féleképpen
Tehát így állnak elő a szorzatok: 924*(x^3)^6+7920*(x^3)^2*(-x^4)^3=924x^18-7920x^18=-6996x^18
0