Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1153
Valaki segítene elmagyarázni, hogy kell megoldani ezt a feladatot?:)
Hány g hidrogén kloridot tartalmaz 250 g 20 tömeg%-os sósav? Hány g klórt és hidrogént használtak az oldatban levő oldott hidrogén klorid előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Először magyarázom kicsit a kérdést: "oldott hidrogén-klorid". A HCl egy gáz, amit ha vízbe vezetünk, jól oldódik benne. Ez az oldat az, amit úgy nevezünk, hogy sósav. Vagyis a sósav egy vizes oldat, aminek csak egy része a HCl, a többi meg víz. Ezért érdekes az, hogy az oldat tömegének hány százaléka a HCl tömege.

Van 250 gramm sósav. Ez 20 tömeg%-os, vagyis a 20%-a a tiszta HCl, a többi víz.
Vagyis ennyi tiszta HCl-ünk van:
250g·20% = 250g·0,20 = 250g/5 = 50g
Ez az első válasz.

A második kérdéshez az kell, hogy hány gramm hidrogén és hány gramm klór volt az, amit a gyárban reagáltattak egymással, hogy 50 gramm HCl keletkezzen.

Ehhez a relatív atomtömegeket kell nézni. Azt a periódusos táblában találod:
H: 1
Cl: 35,5
Ezek a számok azt mondják, hogy 1 mol (vagyis 6·10²³ darab ilyen atom) tömege mennyi grammban mérve.
1 mol (6·10²³ darab) HCl molekulában van 6·10²³ darab H atom és 6·10²³ darab Cl atom, ezek tömegeinek az összege 1+35,5 = 36,5 gramm.
Vagyis 1 mol HCl tömege 36,5 g
Nekünk 50 gramm van, ez `(50)/(36","5)` mol = 1,37 mol

Amiben van 1,37·1 gramm hidrogén és 1,37·35,5 gramm klór.
0