Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
2435
Nyugalomból induló egyenletesen gyorsuló test mozgásának nyolcadik másodpercében 60 cm utat tett meg. Mekkora utat futott be a kilencedik másodperc alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, 9.osztály, SOS
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szerintem tanultátok, hogy egyenletesen gyorsuló mozgásnál az időegység alatt megtett utak úgy aránylanak egymáshoz, mint az egymást követő páratlan egész számok.

Szóval a megtett utak aránya 1:3:5:7:9:11:13:15:17:stb.

A 8-adik másodperchez 15, a kilencedikhez 17 tartozik, számold le te is.
Vagyis a megtett utak 15:17 arányúak:
`15:17 = 60:x`
Törttel írva ugyanezt:
`(15)/(17) = (60)/x`
Átrendezve:
`x = 60·(17)/(15)`
`x = 68 cm`

----------------------------

Lehet bonyolultabban is csinálni, kihasználva azt a képletet, amit a megtett útra tanultatok:
`s = 1/2·a·t^2`

Hogy miért írom le így is, ha bonyolultabb? Mert ez az általános megoldás, ezt is kell tudni. Ezzel a módszerrel bonyolultabb feladatokat is meg lehet csinálni, az előző módszerrel viszont nem.

A 8-adik másodpercben megtett  út úgy jön ki, hogy a 8 másodperc alatt megtett útból kivonod a 7 sec alatt megtettet:
`s_8 = 1/2·a·8^2 - 1/2·a·7^2 = 60\ cm = 0","6\ m`
Ebből kijön az `a` gyorsulás. Számold ki.

Aztán a 9-edik másodpercben megtett út ugyanaz, mint a 9 sec alatt megtett összes útból kivonod a 8 másodperc alatti összeset:
`s_9 = 1/2·a·9^2 - 1/2·a·8^2`
Számold ki. Ha nem 0,68 m = 68 cm jön ki, elrontottál valamit.
1