Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek szépen segítsetek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
338
Erről a feledatról van a szó...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Ha DE párhuzamos BC-vel, akkor találunk két háromszöget, ahol a megfelelő oldalak aránya egyenlő.

Pl:

AE:AD = AC:AB

Ha az egyenlőség teljesül, akkor két kérdéses oldal párhuzamos.

10:6 = 25:15

Teljesül, tehát párhuzamos.

Ha jobban megvizsgáljuk, akkor látjuk, hogy az ABC háromszög derékszögű, így az ADE háromszög is, könnyen kiszámolhatjuk a DE oldal hosszát:

DE = `root()((AE)^2-(AD)^2)` = `root()(10^2-6^2)` = 8 cm

K = 8+9+15+20 = 52 cm
0