Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - folyadékok

Főoldal » Középiskola » Fizika
348
Szeretnék segítséget kérni ezen feladatokban, valahogy sehogy sem jön ki a várt végeredmény.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Én itt Bernoulli-törvényt alkalmaznám:

p + `1/2*rho*v^2` = állandó

Az áramlási sebességet a kérdéses helyen ki tudjuk számolni.

`v_1*A_1` = `v_2*A_2`

`v_2=v_1*(d_1/d_2)^2` = `2.5*(20/16)^2` = 3,91 `m/s`

`p_1-p_2` = `cancel(rho)*g*(Deltah)` = `(v_2^2-v_1^2)*cancel(rho)/2`

`Deltah` = `(3.91^2-2.5^2)/(2*9.81)` = 0,459 m

Ennyivel csökken a 'nyomás' a szűkülő részben, vagyis 2-0.459 = 1,541 m lesz a vízoszlop magassága.

A második részben a Torricelli-törvény, mint a szabadon eső test végsebessége:

v = `root()(2*g*h)` = `root()(2*9.81*1.2)` = 4,85 `m/s`

A térfogatáram ilyen sebességnél egy 2 cm-es sugarú lyukon: (azonos mértékegységre hozzuk, v = 485 `(cm)/s` )

V = `A*v` = `r^2*pi*v` = `2^2*3.14*485` = 6097 `(cm^3)/s`.
1