Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Poláregyenletű görbe által határolt alakzat területe?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
434
Egy kis segítség elindulni bőven elég lenne, mert hiába van rá két képlet, azokkal nagyon csúnya dolgokba futok bele, de eddigi feladatok alapján ennek nem szabadna megtörténnie, mert kiszoktak jönni "szépen" a dolgok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
integrálás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a "szektortartomány területére" megadott képlettel nem boldogulsz. (Lásd a Wikipédia a magyar nyelvű változatának "Polárkoordináta-rendszer" c. lapjának "szektortartomány területe" fejezetét.) Azzal sem tudsz mit kezdeni, ha ezt a területképletet két részre bontod?
Ha tudsz valamennyire integrálni, akkor szerintem nem futhatsz bele annyira csúnya dolgokba.
Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről. Az a korlátos tartomány aminek határát polárkoordinátás változatban adták meg egy szép szimmetrikus alakzat, egy ellipszis akar lenni. Tehát első közelítésben elegendő `0` és `pi` között kiszámolni a területet.

Be fogjuk látni, hogy `int_0^pi r(varphi)^2*d varphi=int_0^pi frac{d varphi}{(2-cos(varphi))^2}=frac{2*sqrt(3)*pi}{9}`, ahonnan a kérdéses terület `frac{4*sqrt(3)*pi}{9}`.

Integrálszámításból tanultad, hogy a trigonometrikus függvények racionális kifejezései esetén általában érdemes a `t=tg(varphi/2)` helyettesítéssel élni. Ebben az esetben `d varphi=frac{2*dt}{1+t^2}` és `cos(varphi)=frac{1-t^2}{1+t^2}`. Így egy improprius integrálhoz jutunk:
`int_0^oo frac{2(1+t^2)}{(3t^2+1)^2}dt`, köszönhetően annak, hogy a `tg(varphi/2)` függvénynek végtelen szakadása van a `pi` helyen. Most egy pillanatra eltekintünk a határátmenetektől, csak az integrandusra koncentrálunk. Határozatlan együtthatók módszerével próbáljuk megoldani az integrált. Tudjuk, hogy az `arctg(sqrt(3)t)` függvénynek és a `frac{t}{3t^2+1}` függvénynek is hasonló alakú a deriváltja. Vesszük tehát ezeknek a függvényeknek a lineáris kombinációját az `A` és `B` ismeretlen együtthatókkal és deriválunk: `frac{d}{dt}(A*arctg(sqrt(3)t)+frac{B*t}{3t^2+1})=frac{sqrt(3)*A*(1+3t^2)+B*(1-3t^2)}{(1+3t^2)^2}`.
Az integrandus számlálójában `2*(1+t^2)` szerepel, így teljesülnie kell `{3*sqrt(3)*A-3B=2; sqrt(3)*A+B=2}` lineáris kétismeretlenes egyenletrendszernek. Aminek a megoldása `A=4*sqrt(3)/9` illetve `B=2/3`. Legyen `F(t):=frac{4*sqrt(3)*arctg(sqrt(3)*t)}{9}+frac{2t}{3*(3t^2+1)^2}+C`. Ezek után kijelenthetjük, hogy az improprius integrálunk a következő határátmenetet ölti: `lim_(eta->oo)[F(t)]_0^eta=frac{2*sqrt(3)*pi}{9}`. Felhasználjuk, hogy `F(0)=C` és a határérték számításnál az első és harmadik tag `lim_(eta->0) frac{4*sqrt(3)*arctg(sqrt(3)*eta)}{9}=frac{2*sqrt(3)*pi}{9}+C` és a második tag pedig zérus.

Csak reménykedni tudok, hogy nem késtem le annyira a megoldással.
Módosítva: 4 éve
1