Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene ezekbe a feladatokba! (Egyenletes feladatok)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
396
1.Oldd meg az egyenleteket Q-ban:
a) 1*x+2*x+3*x+...+102*x =102*103
b) x+1/2 +x+2/3 +... X+99/100 =99
(x+1
_____
2)re értem(nem külön az X)

19.Oldd meg az egyenletrendszereket
(a) {x=√3 y
{√3 x + 3y= 5√3

(b) {|x|-3|y|=1
{5|x|-3|y|=5
Valaki tudna segíteni levezetéssel? Előre is Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
a) ki lehet emelni x-szel: x*(1+2+3+...+102)=10506 /:5253 (leosztunk 5253-mal)
(1+2+3+...+102)=5253
x=2

b) össze lehet adni az x-eket: 99x+1/2+2/3+3/4+...+99/100=99 /-(1/2+2/3+3/4+...+99/100) (kivonjuk ezt mindkét oldalból)
nos 1/2+2/3+3/4+...+99/100 összegsorozat az egy elég érdekes szám, amelynek legegyszerűbb alakja: 264414864639329557497913717698145082779489/2788815009188499086581352357412492142272 a WolframAlpha profi matematika program szerint.
Így 99x=99-264414864639329557497913717698145082779489/2788815009188499086581352357412492142272 /:99
x=11677821270331852073640165685691639305439/276092685909661409571553883383836722084928
x∼0,0423 (szerintem egyébként ebben a feladatban valami elírás lehet)
19.
a) Nagyon egyszerű dolgunk van ugyanis konkrétan megvan adva ogy x= 3 *y
ezt bebírjuk helyettesíteni a másikba:  3 * 3 *y+3y=5 3 
6y=5 3  /:6
y=5/6* 3 ∼1,44
ezt behelyettesítjük az elsőbe:
x=2,5

b) |x|-3|y|=1 adjunk mindkét oldalhoz 3|y|-t
|x|=1+3|y|
ezt behelyettesítjük a másikba:
5*(1+3|y|)-3|y|=5
5+15|y|-3|y|=5 /-5
12|y|=0 /:12
|y|=0
y=0
ezt behelyettesítjük az átalakított elsőbe:
|x|=1 az abszolútérték miatt |x| mindig pozitív szám vagy 0 lesz tehát x-nek 2 megoldása is van
x1=1
x2=-1

Remélem tudtam segíteni!

0