Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérhetnék segítséget!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
345
Bekarikázot részt hogyan számolom ki.?köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

n oldalú sokszög: átlót NEM tudunk húzni saját magába és a két szomszédos csúcsba, tehát n-3 átlója van (konvex sokszögről van szó). Ez történik 1 csúcsból.

n csúcsból: `n*(n-3)` átlót tudunk húzni, de mindegyik kétszer szerepel, így elosztjuk kettővel. Átló = `(n*(n-3))/2`.

50 oldalú sokszögnek tehát `(50*47)/2` = 1175, 100 oldalú sokszögnek `(100*97)/2` = 4850 átlója van.
0