Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, Matematika, Logika, MINDEN segítség egy feladatban!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
366
1.Arad és Déva közötti távolság 149,5km.Aradról 8:30-kor indul Déva felé egy tehergépkocsi 54km/h sebességgel. 9órakor Déváról indul Arad felé egy személygépkocsi, 72km/h sebességgel. Aradtól milyen távolságra találkozik a két jármű?
2. Írj az elöző feladathoz hasonló gyakorlati jellegű feladatot más adatokkal, majd oldd meg.
Valaki tudna segíteni ebbe a két feladatba levezetéssel/ehhez hasonló feladatot mondani? Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, fizika, segítség, feladatok, logika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Egy kis fizika: v (sebesség)=s (megtett út) /t (idő) nekünk t kell
egy kis átalakítással megkapjuk: t=s/v; s=v*t
Kezdjük a tehergépkocsival: ha 9-ig megy tehát fél órát akkor s=54*0,5 km=27km
Tehát mire kilenc órára a tehergépkocsi már Dévától 27km-re lesz. A személygépkocsi csak ilyenkor indul, tehát köztük lévő távolság: 149,5km-27km=122,5km
Mostantól mindkét autó megy ezért sebességüket össze lehet adni: (54+72)km/h=126km/h az út ugyebár 122,5km így:
t=122,5/126h=35/36h
tehát ennyi ideig ment a személygépkocsi és a tehergépkocsi 9-től
most kiszámoljuk mekkora távolságot ment a személygépkocsi mivel ő indült Aradtól: t=35/36h v=72km/h
s=35/36*72km=70km Kész!

2. Legyen egy biciklis aki Gyuláról indul és legyen egy gyalogos aki Békéscsabáról indul. A biciklis 7 órakor, a gyalogos 8 órakor indul. Sebességük legyen 5 és 15 km/h (nyílván a gyalogos lassabb).
Az előzőhöz hasonlóan módon oldd meg!
Remélem sikerülni fog!
0