Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
423
Egy autóversenyző 10G gyorsulást képes eszméletvesztés nélkül elviselni.
(Tehát a rá ható eredő erő legfeljebb tízszerese lehet a nyugalmi helyzetben mérhető súlyának.)
Legfeljebb milyen sebességgel vehet be egy 100 m sugarú körív alakú kanyart?
És akkor, ezzel a sebességgel mennyi ideig tart, míg a kanyarban északiról északnyugati irányba fordul?

Levezetést is kérek szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
10 G = 98,1 `m/s^2`

r = 100 m

`a_(cp)` = `v_(max)^2/r` `rightarrow` `v_(max)` = `root()(a_(cp)*r` = `root()(98.1*100)` = 99,05 `m/s`

`v_(max)` = `(2*pi*r)/T` `rightarrow` T = `(2*pi*r)/v` = `(2*3.14*100)/99.05` = 6,34 s

Ha egy kört megtesz 6,34 s alatt, akkor

`1/8` kört megtesz `6.34/8` = 0,793 s alatt.
0