Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
433
G) Egy kétjegyű szám számjegyeinek aránya 2:3. Ha a 2-vel növelt számjegyeit föl cseréljük az új szám az eredeti ketszeresénél 6-tal kisebb lesz. Mi az eredeti szám?
A) Egy paralelogramma szomszédos szögeinek különbsége 25°. Mekkorák a paralelogramma szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
G,

Az eredeti szám számjegyei: 2x és 3x. Értéke: `10*2x+3x = 23x`

Az új szám számjegyei: 2x+2 és 3x+2; értéke: `10*(3x+2)+2x+2` = 32x+22

A felírható egyenlet:

32x+22+6 = 2(23x)

32x+28 = 46x

14x = 28

x = 2

Az eredeti szám: 23x = `23*2` = 46.

A,

A paralelogramma szomszédos szögeinek összege 180°. Az egyik szög x, a másik 180-x.

A felírható egyenlet:

x-(180-x) = 25

2x-180 = 25

2x = 205

x = 102,5

A paralelogramma szögei tehát 102,5° és 77,5°.
1