Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
367
Egy hajót tekintsünk egy 30 méter hosszú, 10 méter széles, 5 méter magas, felül nyitott téglatestnek. Tömege 12 t. Milyen mélyre süllyed a vízbe, ha 100 t terhet rakunk bele?

Levezetést is kérek szépen hozzá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A testre ható súlyerő:

F = `m*g` = `112000*10` = 1120 kN

A testre ugyanekkora felhajtóerő hat.

`F_f` = 1120 kN

A felhajtóerő egyenlő nagyságú a test által kiszorított víz súlyával, vagyis ilyen súlyú vizet szorít ki. A kiszorított víz tömege:

`m_v` = `F_f/g` = 112 t

Ennyi víz térfogata:

V = `m/rho` = 112 `m^3`

Amekkora térfogatú vizet szorít ki, annyi van belőle a vízfelszín alatt.

A hajó alapterülete `30m*10m` = 300 `m^2`

A süllyedés tehát:

`l` = `V/A` = `112/300` = `0.37dot(3)` m = `37.dot(3)` cm

A süllyedés tehát: `37.dot(3)` cm.
0