Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - szabadesés

Főoldal » Középiskola » Fizika
783
Mekkora a 15 m magasból szabadoneső test átlagsebessége az út első és második felében?

(6,12 m/s, a második felében 14,78 m/sec)

Az eredmények megvannak, csak a számolás menetére lennék kíváncsi.
Köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, szabadesés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Átlagsebességhez szükségünk lesz a teljes útra és a teljes időre.

A teljes út 7,5 m; itt nincs mit számolni.

Az első felében megtett időt úgy tudjuk meg, hogy mintha 7,5 m magasról ejtenénk le a testet.

s = `g/2*t^2` `rightarrow` t = `root()((2*s)/g)` = `root()((2*7.5)/10)` = 1,225 s

Az első szakaszon tehát az átlagsebesség:

`v_("átlag")` = `s/t` = `7.5/1.225` = 6.12 `m/s`

A második felében az időt úgy tudod meg, hogy kiszámolod a teljes időt (15 m-en) és kivonod az első 7,5 m-en megtett időt:

`t_ö` = `root()((2*s_ö)/g)` = `root()((2*15)/10)` = 1,73 s

A második felében eltelt idő:

`t_2` = `t_ö-t` = 1,73-1,225 = 0,505 s

`v_("átlag2")` = `s/t_2` = `7.5/0.505` = 14,84 `m/s`

(Az eltérés adódhat a g értékéből, én 10-zel számoltam, de lehet 9,81)
1