Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
324
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 5 mol KOH

Az oldat tömege: `m=rho*V` = `1000 cm^3*1.216 g/(cm^3)` = 1216 g

Az oldott anyag tömege: `m_(KOH)` = `n_(KOH)*M_(KOH)` = `5*56` = 280 g

1216 g oldatban van 280 g KOH

100 g oldatban van `100/1216*280` = 23,03 g KOH

Az oldat 23,03 tömeg%-os. (KOH-ra, vízre 100-23,03=76,97 tömeg%-os).

Ha az oldószer felét elpárologtatjuk, akkor `76.97/2` = 38,485 g lesz az oldószer, az oldott anyag mennyisége nem változik.

Az új oldatunk tömege tehát 38,485+23,03 = 61,515 g


61,515 g oldatban van 23,03 g KOH

100 g oldatban van `100/61.515*23.03` = 37,44 tömeg%-os lesz az új oldat.
1