Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
901
A). Egy kétjegyű szám első számjegye kétszer akkora mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük akkor a két szám különbsége 36 lesz. Mi volt az eredeti szám?
C). Egy kétjegyű szám második számjegye 1-gyel nagyobb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét 2-vel növeljük akkor az eredeti és az új szám összege nagyobb 100-nál.Mi lehetett az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A)
A szám: 10(2x)+x=21x
Felcserélve:10x+2x=12x

21x-12x=36
9x=36 /÷9
x=4

Ell.: 84-48=36 36=36

Ez a szám a 84.

C)
A szám: 10x+x+1=11x+1
2-vel jövelt: 10(x+2)+x+1+2=10x+20+x+3=11x+23

11x+1+11x+23>100
22x+24>100 /-24
22x>76
x>(38/11)≈3,45

Ellenőrízni ugyan nem lehet, de azért két számmal kipróbálom
x=4
45+66=111>100
x=3
34+56=90 nem kisebb, mint 100
Ezek kijöttek, tehát valószínűleg jól csináltam.

Az eredeti szám 4 vagy annál nagyobb lehetett.
Módosítva: 4 éve
0