Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálós feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
614
2,00-es pH-jú hangyasavoldat 10,00 cm3-éből100,0 cm3 törzsoldatot készítünk. A higított oldat 10,00 cm3-éhez 25,00 cm3 0,020 mol/dm3 -es kálium-permanganát-oldatot adunk. A permanganátfelesleg és a keletkezet mangán-dioxid titrálására kénsavas savanyítás után 13,50 cm3 oxálsavoldat fogyott, amelynek koncentrációja 0,050 mol/dm3. Számítsuk ki a 2,000-es pH-ú hangyasavoldat koncentrációját, a hangyasav disszociációfokát és a savállandót !
A képletek:

2MnO4- + 3HCOOH = 2MnO2 +3 CO2+2H2O+2OH-
MnO2 + (COOH)2+2H+= Mn2+ +2 CO2+2H2O
2MnO4- +5 (COOH)2 +6H+= Mn2+ + 10CO2+8H2O
.
A legfontosabb a hangyasavoldat bemérési koncentrációja lenne, utána már szerintem megoldanám a maradékot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `MnO4^-` + 3 `HCOOH` = 2 `MnO_2` +3 `CO_2` + 2 `H_2O`+ 2 `OH^-`

`MnO_2` + `(COOH)_2` + 2 `H^+` = `Mn^(2+)` +2 `CO_2` + 2 `H_2O`

2 `MnO4^-` + 5 `(COOH)_2` + 6 `H^+` = `Mn^(2+)` + 10 `CO_2` + 8 `H_2O`

Kezdjük a végén:

13,5 `cm^3` oldatban van `13.5*0.05` = 0,675 mmol oxálsav; ez fogyott a felesleg permanganátra (3. egyenlet) és a `MnO_2`-ra (2. egyenlet).

25 `cm^3` oldatban van `25*0.02` = 0,5 mmol permanganát, ennek egy része a hangyasavra fogyott (1. egyenlet), másik része a 3. egyenletben levő oxálsavra.

Legyen x mmol az a permanganát, ami a hangyasavval reagál (1. egyenlet), az `(3x)/2` mmol; viszont keletkezett x mmol `MnO_2`, ami reagált x mmol oxálsavval.

Van még 0.5-x mmol permanganát, ami az oxálsavval reagál (3. egyenlet), az pedig `(5*(0.5-x))/2` mmol

A felírható (matematikai) egyenlet:

`x+(5*(0.5-x))/2 = 0.675`

x-re megoldva: x = 0,2875 mmol; ennyi permanganát vesz részt a reakcióban, ez reagál `(3*0.2875)/2` = 0,43125 mmol hangyasavval. Ez van 10 `cm^3`-ben, 100 `cm^3` oldatban van 4,3125 mmol hangyasav

10 `cm^3` oldatban van 4,3125 mmol hangyasav

1000 `cm^3` oldatban van 431,25 mmol = 0,43 mol hangyasav; ennyi a kiindulási hangyasav-koncentráció.

`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

Kiind:0,43

Átalakult: `10^(-2)`; `10^(-2)`; `10^(-2)`;

Egyensúlyban: `0,43-10^(-2)`; `10^(-2)`;`10^(-2)`;

`alpha` = `("Átalakult")/("Kiind")` = `(10^(-2))/0.43` = 0,023 (2,3 %) a disszociációfok

K = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(10^(-2))^2/(0.43-10^(-2))` = `2.38*10^(-4)` a savállandó.

Az irodalmi érték: `2.34*10^(-4)`, a példa elég pontos.
0