Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH-s feladat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
892
Mekkora térfogatú 1,05 g/cm3 sűrűségű jégecet szükséges 100 dm3 pH= 4,0-es oldat előállításához? (K. = 1,8 · 10^{-5})


Kiszámoltam a bemérési koncentrációt, ami 4,556*10^{-4}-en lett. Viszont innen nem tudom, hogyan kéne tovább menni. Egy kis segítség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_("ecetsav")` = 60 `g/(mol)`

Kiindulunk c koncentrációjú ecetsavból.

Átalakul `10^(-4)` mol, ugyanennyi mol hidrogénion és acetátion keletkezik.

Az egyensúlyi elegyben:

`[CH_3COO^-]` = `[H^+]` = `10^(-4)`

`[CH_3COOH]` = `c-10^(-4)`


`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/[CH_3COOH]` = `((10^(-4))^2)/(c-10^(-4))` = `1.8*10^(-5)`

c = `6.56*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

Tehát 1 `dm^3` oldatban van `6.56*10^(-4)` mol ecetsav

100 `dm^3` oldatban van `6.56*10^(-2)` mol ecetsav, ennek a tömege `6.56*10^(-2)*60` = 3,93 g

A sűrűségből pedig kiszámolhatjuk a kiindulási jégecet térfogatát:

V = `m/rho` = `3.93/1.05` = 3,75 `cm^3` jégecetből indultunk ki.
0