Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS ! nagyon fontos lenne mert holnap TZ lesz!!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
606
Egy téglalap oldala 6 cm és 10 cm hosszúak A téglalap forgatásával henger keletkezik Mekkora a keletkezett test felszíne és térfogata ha a forgástengely a rövidebb oldal egyenese vagy a hosszabb oldal egyenese vagy a hosszabb oldal felező merőlegesének egyenese?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Ha a rövidebb oldalegyenes körül forgatjuk:

m = 6 cm

r = 10 cm

A = `2*r^2*pi+2*r*pi*m` = `2*10^2*3.14+2*10*3.14*6` = 1005 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `10^2*3.14*6` = 1885 `cm^3`

b, ha a hosszabb oldal körül:

m = 10 cm

r = 6 cm

A = `2*r^2*pi+2*r*pi*m` = `2*6^2*3.14+2*6*3.14*10` = 603 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `6^2*3.14*10` = 1131 `cm^3`

c, Ha a hosszabb oldal felezőmerőlegese körül:

m = 6 cm

r = 5 cm

A = `2*r^2*pi+2*r*pi*m` = `2*5^2*3.14+2*5*3.14*6` = 346 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `5^2*3.14*6` = 471 `cm^3`
0