Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, milyen magas a sziklafal?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
621
Sziasztok!
Valaki tud segíteni megoldano és alaposan elmagyarázni?
Cili egy tó partján álló kilátóból szeretné megmérni, hogy a tó túlsó pártján álló sziklafal milyen magas. Az ábra azt mutatja, hogy a 3. példában leírt eszközzel milyen irányba látja a fal alját, illetve tetejét. Milyen magas a sziklafal? A kilátóban álló Cili szeme (C) a víz szintjétől 15 m távolságra van.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Itt hasonló háromszögeket kell keresni, ezekben a megfelelő oldalak aránya egyenlő.

A kis háromszög magassága 0,5 m, a nagyé 15 m.

Amit a vonalzón 10-6 = 4 cm-nek (=0,04 m) lát, az a szikla szemmagasság alatti magassága.

`15/0.5=m_a/0.04`

`m_a` = `(15*0.04)/0.5` = 1,2 m magas a sziklafal szemmagasság alatti magassága.

A teljes magasságra is felírhatjuk a hasonlóságot:

`0.04/0.22=1.2/m`

m = `1.2*0.22/0.04` = 6,6 m a sziklafal magassága.
-1