Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jelölések és reakciók

407
Ki kell választani hogy melyik az igaz a 4 közül. Nagyon sürgős lenne, nem tudom értelmezni a tankönyvet, és nincs aki segíteni tudna! Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Oda van írva, hogy "A redukálósorban balra lévő elem oxidálódik, a tőle jobbra lévő elem ionja redukálódik."

Ez az oxidáció - redukció dolog elég hülye név, nincs oxigén ilyenkor a legtöbb esetben, de valamiért így nevezték el. Nem baj, meg kell jegyezni, hogy mit jelent:

Oxidáció: elektront ad le
Redukció: elektront vesz fel

A pozitív ionból, mint pl. a `Ag^(+)`, hiányzik elektron, attól pozitív. Ha elektront vesz fel, akkor sima `Ag` lesz belőle. Redukálódik, mert elektront vesz fel.

Fordítva is szoktuk mondani: Ha egy fém redukál egy másikat, az azt jelenti, hogy a másik redukálódik (elektront vesz fel), az első pedig valójában oxidálódik (elektront ad le).

A fémek redukálósora az előző oldalon van a könyvedben. Ami nagyobb betűvel van írva (balra van), azok redukálják a tőlük jobbra lévőket. Vagyis a kisebb betűs (ami jobbra van) az pozitív ionból nem ionossá válik.

Ezüst-nitrát oldat: Az ezüst-nitrát egy só. Ha az vízbe tesszük, oldódik benne. Lesz az oldatban ezüst-ion valamint nitrát-ion.
Beleteszünk vaslemezt. Az nem ion, az sima `Fe`.

Szóval tuti olyan reakció lesz majd, amiben `Ag^+` valamint `Fe` vannak. Már ez alapján is ki tudod választani, de nézzük a redukálósort. A vas balra van, az ezüst jobbra, tehát az ezüst fog redukálódni, vagyis `Ag^+`-ból `Ag` lesz.
Ha az ezüst elektront kap, akkor az a vasból tud odamenni, ezért a vas lesz pozitív ion.
Tehát a B) lesz a jó.

Sósav és vas:
A sósav az is vizes oldat, abban `H^+` ionok vannak. A többit próbáld meg magad. Nézd meg, hol van a hidrogén a vashoz képest a redukálósorban. Írd meg, melyik a megoldás szerinted.
Módosítva: 6 éve
1