Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás Sos!

Főoldal » Középiskola » Kémia
413
Sziasztok!
Kémia számolásos házi feladat megoldása kéne SOS-ben mai leadási határidővel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, oldat, tömegszázalék, ANYAG, oldott
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

6. feladat megoldása: m(CCl₄)=250×1,59=397,5 g (az oldószerünk), ebben oldunk föl 16 gramm jódot, akkor az oldat tömege 413,5 gramm lesz.
Mivel 413,5 g oldatban 16 g jód van, visszakövetkeztetünk 100 g-ra: (100/413,5)×16= 3,87 g jód lesz, az oldatunk tehát a jódra nézve 3,87 tömeg%-os lesz!

7. feladat megoldása: Legyen a képződő oldatunk térfogata "V", ekkor az oldat tömege: (1,11×V) gramm lesz.
100 g oldatban van 10 g NaOH, akkor (1,11×V) gramm oldatban tizedannyi, azaz (0,111×V) g NaOH lesz, de mivel tudjuk, hogy ez éppen 160 gramm-mal egyenlő: így V=(160/0,111)= 1441,44 cm³ lesz a képződő oldatunk térfogata! (Egyszerűsítve, azaz 1000-rel osztva 1,441 dm³ oldat-térfogat értéket kapunk!)

8. feladat megoldása: A tengervíz tömege (1,02×V) gramm értékű, ahol a "V" a tengervíz térfogatát jelentené cm³-ben.
100 g vízben 2,7 gramm NaCl van, akkor (1,02×V) g oldatban (2,7×1,02×V)/100= (0,02754×V) gramm NaCl lesz jelen (aránypárral kikövetkeztetve).
Ez a sómennyiség viszont g-ban kifjezve 150.000 g, ezért : V=(150.000/0,02754)= 5.446.623,09 cm³ tengervíz jön ki megoldásnak, amit átváltva köbdeciméterre: V(tengervíz)= 5446,62 dm³ lesz a helyes megoldás!

9. feladat megoldása: A; pont: 250 g 50 fokos NaNO₃-oldatban (250/214)×114= 133,18 gramm só van.
Lehűtve az oldatot 0 fokra, kiválik "x" gramm NaNO₃, de ekkor már az oldat 173 gramm-ja tart oldva 73 gramm sót, ezért felírható a következő egyenlet: (250-x)/173 = (133,18-x)/73, ebből (18250-73x)=(23040,14-173x), azaz 100x=4790,14, tehát a kivált só mennyisége: x= 47,9 g NaNO₃ lesz!
B; pont: 0 fokon 173 g oldatban van 73 gramm NaNO₃, akkor a mi kivált sónkat (47,9/73)×173= 113,52 g oldat tartalmazhat hogy éppen feloldódhasson a kivált só, ezért a hozzáadott víz tömege: m(víz)=(113,52-47,9)= 65,62 g , tehát a rendszerhez még pontosan ennyi vizet kell hozzáöntenünk, hogy feloldódva a kivált só, telített oldatunk legyen 0 fokon! :)

Remélem érthető volt a magyarázat, a megoldások leírása! :)
0