Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek! Hogyan kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
350
log1/9  3 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Beütöd a casio fx 991 CE x típusú számológpedbe és -1/4 a végeredmény
-1


`log_(1/9) root()(3)`

A logaritmus definíciója alapján: Hányadik hatványra kell emelni az `1/9`-et, hogy `root()(3)`-at kapjunk.

Mindet számold át három valahanyadik hatványára:

`1/9` = `1/3^2` = `3^(-2)`

`root()(3)` = `3^(1/2)`

`(3^(-2))^x=3^(1/2)`

`3^(-2x)` = `3^(1/2)`

Ha az alapok megegyeznek, a kitevőknek is egyenlőnek kell lenniük.

`-2x = 1/2` /:-2

x = `-1/4`.
0