Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Tudna valaki segíteni előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
708
Az ABC háromszög két csúcsa A(-3;5) és C(5;1) az AB oldal felezőmerőlefesének egyenlete: - x+3y=3.
a, Írd fel az AB egyenes egyenletét!
b, Melyik pont az AB szakasz felezőpontja?
c, Határozd meg a Bpont koordinátáit!
d, Írd fel a C-ből induló magasság oknál egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felezőmerőleges normálvektora: n(-1;3) ez megegyezik az AB egyenes irányvektorával. Ezért az AB normálvektora n(3;1)
AB egyenes egyenlete: 3x+1y=3*(-3)+1*5=-4

3x+y=-4
-x+3y=3 egyenletrendszer megoldása az AB szakasz felezőpontja F(-3/2;1/2)

(-3+b₁)/2=-3/2 amiből b₁=0
(5+b₂)/2=1/2 amiből b₂=-4
B(0;-4)

n(-1;3) C(5;1)
-x+3y=-2
0