Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
550
Segítene valaki megoldani előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_3 = 13, a_7 = 25`

Ezt jegyezd meg: egy számtani sorozat elemei ezek:
`a_1, (a_1+d), (a_1+2d), (a_1+3d), ...`
Itt `a_1` az első elem, `d` a differencia ("különbség").

Vagyis általánosságban:
`a_n = a_1 + (n-1)d`

Most:
`a_3 = a_1+2d`
`a_7 = a_1+6d`

`a_1+2d = 13`
`a_1+6d = 25`
Oldjad meg az egyenletrendszert, egyszerű, ebből az a) kérdés meglesz.

A sorozat első n elemének az összegére pedig be kell magolni ezt a képletet:
`S_n = (a_1+a_n)/2·n`
Vagyis veszed az elemek átlagát, és annak az `n`-szerese. Mintha mindegyik elem ugyanannyi lenne, mint az átlag.
Ezzel már a b)-t is ki tudod számolni.

Ha kicsit gyorsabban akarod kiszámolni, ahhoz egy másik képletet is tanultatok, de az előző egyszerűbb képlet is teljesen jó. Ez meg ilyen:
`S_n = ((2a_1 + (n-1)d)·n)/2`
Módosítva: 8 éve
0