Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes feladat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
695
100,0 cm3 29,00 m/m%-os, 1,0345 g/cm3 sűrűségű, forró ecetsavoldatban sztöchiometrikus mennyiségű bárium-oxidot oldunk fel. Hány g só kristályosodik ki, ha a keletkezett oldatot 0 °C-ra hűtjük le? 0 °C-on 100 g víz 59,0 g bárium-acetátot old és a kikristályosodó bárium-acetát 1 mol-ja 3 mol vízzel kristályosodik?


Hiába próbálkozok vele, nem megy ez a feladat. Valaki le tudná nekem vezetni légyszíves?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `CH_3COOH` + `Ba(OH)_2` = `ul((CH_3COO)_2 Ba)` + 2 `H_2O`

Az ecetsav:

100 `cm^3`, aminek a tömege `m=rho*V` = `1.0345*100` = 103,45 g

103,45 g ecetsavoldatban van `103.45*29/100` = 30 g ecetsav

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`n_("ecetsav")` = `m/M` = `30/60` = 0,5 mol

`M_(Ba_(OH)_2)` = 171,3 `g/(mol)`

`M_("só")` = 255,4 `g/(mol)`

`M_("kristályvizes só")` = `255.4+3*18` = 309,4 `g/(mol)`

A reakcióban tehát részt vesz 0,5 mol ecetsav; az egyenlet alapján feleannyi, vagyis 0,25 mol `Ba(OH)_2`, aminek a tömege `0.25*171.3` = 42,825 g. Az oldat teljes tömege:

103,45+42,825 = 146,275 g

Keletkezik 0,25 mol bárium-acetát, annak a tömege `0.25*255.4` = 63,85 g.

Az oldatunk:

146,275 g-jában van 63,85 g Ba-acetát.

Na most hűtjük le. Az oldott anyag mennyisége csökken, az oldatá is, de különbözőképpen. Az oldott anyagé csak a Ba-acetát mennyiségére vonatkozóan, az oldaté viszont ugyanilyen mólarányban, de a kristályvizes só mennyiségével számolva.

Váljon ki x g kristályos Ba-acetát

309,4 g kristályvizes sóban van 255,4 g Ba-acetát.

x g kr. vizes sóban `x/309.4*255.4` g Ba-acetát.

146,275-x g oldatban van `63.85-x/309.4*255.4` g Ba-acetát; ugyanakkor

159 g oldatban van 59 g Ba-acetát (az oldhatóság).

A felírható egyenlet:

`(146.275-x)/159=(63.85-x/309.4*255.4)/59`

Ezt megoldva:

x = 21,06 g kristályvizes só válik ki.
0