Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Nagyon nagyon fontos lenne!

Főoldal » Középiskola » Kémia
359
Elsőre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A metán égéshője: CH₄ + 2 O₂ = CO₂ + 2 H₂O egyenlet alapján H(r)(CH₄)=(-394+2×(-242))-(-74,9)= (-878+74,9)= (-803,1) kJ/mol;
1 mol metán 24,5 dm³ 25 fokon, így 1000 dm³ metán arányosan: (1000/24,5)×1= 40,8163 mol anyagmennyiségű.
Mivel 1 mol égése (-803,1) kJ hőfelszabadulással jár, akkor 40,8163 mol égése (-32.779,592) kJ hőfelszabadulással fog járni.
És végül: 1 kg tölgyfa (-19.800) kJ égéshőnek felel meg, akkor (-32.779,592) kJ hőt arányosan: ((-32.779,592)/(-19.800))×1 = 1,656 kg tölgyfa elégetésével fedezhető, tehát ez lenne a megoldás! :)

Remélem, hogy érthető a levezetés és tudtam vele segíteni!
1