Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1123
Segítséget szeretnék kérni. Egy háromszög egyik oldala 11 cm, a vele szemközti szög 34 ° 11’, a másik két oldal hosszának különbsége 6 cm. Mekkorák a háromszög ismeretlen oldalai és szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 11 cm

`alpha` = 34°11' (fokban 34,18°)

b = x cm

c = x+6 cm

Legyen mondjuk a koszinusztétel (ha azt már tanultátok), azzal megkapjuk az x-et (a két oldalt).

`a^2=b^2+c^2-2bc cosalpha`

`11^2=x^2+(x+6)^2-2*x*(x+6)*cos34.18 `

121 = `x^2+x^2+12x+36-1,654*(x^2+6x)`

összevonod, nullára redukálod, kijön egy másodfokú egyenlet, megoldóképlet. Az egyik gyök negatív, a másik:

b = x = 12,96 cm

c = x+6 = 18,96 cm

A szögeket pedig a szinusztétel segítségével tudod meghatározni:

`a/b=(sinalpha)/(sinbeta)`

`11/12.96=(sin34°11')/(sinbeta)`

`sinbeta` = 0,66

`beta` = 41,45° vagy 41°27'

A harmadik szög pedig legegyszerűbben a

`gamma=180-(alpha+beta)` kifejezéssel számolható.

`gamma` = `180-(41.44+34.18)` = 104,38° vagy 104° 23'.
0