Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes Kétismeretlenes egyenletrendszer segitség!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
385
1. Két szám összege 82. Ha a nagyobbik szám háromnegyedéből kivonjuk a kisebbik szám hét tizedét 18-at kapunk.Határozd meg ezt a két számot!
2. Egy tört számlálóját 1-gyel növelve a tört értéke 1/2 lesz, ha pedig a nevezőt növeljük 1-gyel 1/3. Határozd meg ezt a törtet!
3.Két szám összege 152.Ha a nagyobbik számot elosztjuk a kisebbik számmal, hányadosul 9-et ,maradékul 2-t kapunk.Határozd meg ezt a két számot!
Valaki segitene levezetéssel? Nagyon nem értem...Előre is Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, segítség, Egyenletrendszer, tört, kétismeretlenes
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
3-as
0

1.

I. x+y = 82 `rightarrow` y = 82-y

II. `3/4*x-7/10*y` = 18


II.: `3/4*x-7/10*(82-x)` = 18 (zárójelbontás)

`3/4*x-57.4+7/10*x` = 18 (összevonás)

`15/20*x-57.4+14/20*x=18`

`29/20*x-57.4=18` /+57,4

`29/20*x=75.4` /:`29/20`

x = 52

I.: y = 82-52 = 30

A két keresett szám: 30 és 52.

2,

A tört: `x/y`

I: `(x+1)/y` = `1/2`

II: `x/(y+1)` = `1/3`

Keresztbeszorzunk mindkettőnél:

I: 2(x+1)=y

II: 3x = y+1

II: 3x = 2(x+1)+1 /zb.

3x = 2x+2+1 /öv.

3x = 2x+3 /-2x

x = 3

I: y = 2(3+1) = `2*4` = 8

A keresett tört: `3/8`

Az ellenőrzéseket rádbízom.
0