Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
335
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megoldásához szükséged van a Pitagorasz tétel ismeretéhez:
a) a2 + b2 = c 2
ebből: 10,22 + h/22 = h2
rendezd az egyenletet: 2*104,04 + h2 = 2h2
kivonjuk: 208,08 = h2
gyökvonás: h =  208,08  = 14,42 dm

b) ugyanezen séma alapján:
az x oldal pont felezi az alapot, ami ugyanúgy 12 m, mivel 60 fokos két szöge (tehát a harmadik is), vagyis egyenlő oldalú háromszög:

62 + x2 = 122
36 + x2 = 144
x2 = 108
x =  108  = 10,39 m

c) ha tengelyesen tükrözöd a háromszöget, akkor az is egy egyenlő oldalú háromszög lesz, mert harminc fokos az egyik szöge, magyarul, ha tükrözöd, akkor 60 lesz, az előzőhöz hasonlóan (szabályos háromszög), tehát a fenti szabályok szintén érvényesek rá: y = 2*5,7 = 11,4 m, ebből:
5,72 + z2 = 11,42
32,49 + z2 = 129,96
z2 = 97,47
z =  97,47  = 9,87 m
0