Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
620
Hatos feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. cosx= 3 /2
A koszinusz függvény 0⁰-360⁰ között két helyen veszi fel a megadott értéket: 30⁰-nál és 330⁰-nál.
Ezért az egyenlet megoldásai:
x1=30⁰+k*360⁰ vagy radiánban: x1=π/6+k*2π
x2=330⁰+l*360⁰ vagy radiánban: x2=11π/6+l*2π
k,l∈Z

2. 2sin2x+11sinx-6=0
Ez az egyenlet a sinx-re nézve másodfokú, ezért megoldóképletet használunk:
sinx1,2=-b± b2-4*a*c /2*a=-11± 112-4*2*(-6) /2*2=-11± 121+48 /4=-11± 169 /4=-11±13/4, amiből sinx₁=-11+13/4=2/4=0,5 és sinx₂=-11-13/4=-24/4=-6
Mivel a szinusz függvény értéke -1 és +1 között mozog a másodiknak nincs megoldása.
Marad tehát: sinx₁=0,5
A szinusz függvény a fenti értéket 0⁰-360⁰ között két helyen veszi fel: 30⁰-nál és 150⁰-nál
Ezért az egyenlet megoldásai:
x1=30⁰+k*360⁰ vagy radiánban: x1=π/6+k*2π
x2=150⁰+k*360⁰ vagy radiánban: x2=5π/6+k*2π
0