Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etanol

Főoldal » Középiskola » Kémia
502
Miből állítható elő több etanol, 540 g szőlőcukorből erjesztéssel, vagy 280 g eténből szintézissel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
A cukor erjesztésének egyenlete: C₆H₁₂O₆ = 2 C₂H₅-OH + 2 CO₂, így 1 mol szőlőcukorból (180 gramm) képződhet 2 mol etanol (2×46= 92 gramm), így 540 g-ból aránypárral: (540/180)×92= 276 gramm etanol állítható elő.

Az etilén (vagy etén) vízaddíciójának egyenlete: C₂H₄ + H₂O = C₂H₅-OH, látható hogy 1 mol eténből (28 gramm) 1 mol-nyi etanol (46 gramm) állítható elő, ezért 280 g-ból aránypárral: (280/28)×46= 460 gramm etanol képződik.
Megállapíthatjuk, hogy kedvezőbb alkohol előállítására az etén-es vízaddíció! :)
0