Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1940
Két különböző dobókockával dobunk.
A, Mennyi a valószínűsége, hogy mindkét kocka azonos számot fog mutatni?
B, Mennyi a valószínűsége, hogy a számok összege nagyobb lesz, mint 9?
C, Minek van nagyobb valószínűsége, annak hogy az összeg nagyobb, mint 9, vagy annak, hogy kisebb, mint 4?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
11(2) 21(3) 31(4) 41(5) 51(6) 61(7)
12(3) 22(4) 32(5) 42(6) 52(7) 62(8)
13(4) 23(5) 33(6) 43(7) 53(8) 63(9)
14(5) 24(6) 34(7) 44(8) 54(9) 64(10)
15(6) 25(7) 35(8) 45(9) 55(10) 65(11
16(7) 26(8) 36(9) 46(10) 56(11) 66(12)

p(A)=6/36
p(B)=6/36
p(összeg nagyobb mint 9)=6/36 > p(összeg kisebb, mint 4)=3/36
2

→@schzol már leírta a megoldást, de én is megfogalmaztam a sajátomat :D

Két kockával dobva 6*6 = 36 féle lehetőség jöhet ki.

A) Azonos 6 esetben lehet, tehát 6/36 → 1/6.

B) Esetek, amikor kisebb összeg jön ki, mint 9:
1-1-től 1-6-ig 6 eset
2-1-től 2-6-ig 6 eset
3-1-től 3-6-ig 6 eset
4-1-től 4-5-ig 5 eset
5-1-től 5-4-ig 4 eset
6-1-től 6-3-ig 3 eset
Összesen: 30 eset van, amik összege legfeljebb 9.
Tehát 36 - 30 = 6 eset van, amik összege nagyobb, mint 9. Valószínűsége így 6/36.

C) Esetek, amikor kisebb az összeg, mint 4:
1-1, 1-2, 2-1. 3 ilyen eset van, ezért a valószínűsége 3/36.

Nagyobb, mint 9 → 6/36 = 16,67%
Kisebb, mint 4 → 3/36 = 8,33%

Nagyobb valószínűsége van, annak hogy az összeg nagyobb, mint 9.
2