Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 130-at összuk három felè úgy,hogy….

Főoldal » Általános iskola » Matematika
631
A 130-at osszuk három rèszre úgy,hogy az első rèsz kètszerese a második háromszorosával ès a harmadik nègyszeresèvel legyen egyenlő!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#SOS, #matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a három számunk x, y és z, ekkor felírhatók a következő egyenletek:

2x=3y

2x=4z

x+y+z=130

Az első két egyenletből: 2x/3=y és x/2=z, ezeket beírjuk a harmadik egyenletbe:
x+2x/3+x/2=130 /szorzunk 6-tal
6x+4x+2x=780
12x=780
x=65

Ebből az első szám a 65, a második y=2x/3=2*65/3=130/3 és a harmadik z=x/2=65/2.
2