Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Végezd el a műveletet.

Főoldal » Középiskola » Matematika
658
a; √18+√50-√98=?
b; (2√3-2)²=?
c; (3√5-2√3)x(3√5+2√3)=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,  18 + 50 - 98 
Alakítsuk szorzattá a gyök alatti kifejezéseket, úgy hogy az egyik tag négyzetszám (1,4,9,16,25, ... , 100) legyen:
 9*2 + 25*2 - 49*2 
A négyzetszámokból tudunk gyököt vonni, ezért ezek eredménye kikerül a gyök alól:
3 2 +5 2 -7 2 
Most már össze tudjuk vonni őket (ha másként nem megy képzeld, hogy a  2 =x)
Az eredmény:  2 
b. (2 3 -2)2
A feladat megoldásához használd a következő azonosságot: (a-b)2=a²-2ab+b²
Vagyis:
(2 3 -2)2=(2 3 )2-2*2 3 *2+2²
A gyökös kifejezés négyzeténél a gyök eltűnik, helyette zárójel marad, az előtte lévő számot négyzetre emeljük: 4*(3) /a zárójelet ebben az esetben el is hagyhatjuk 12 lesz
A gyökös kifejezés szorzásánál a gyök marad és csak az előtte álló számot szorozzuk: 8 3 , ezek után ez marad:
12-8 3 +4=16-8 3 

c, (3 5 -2 3 )*(3 5 +2 3 )
A feladat megoldásához itt is azonosságot használunk: (a-b)*(a+b)=a²-b²
Ezt felhasználva:
(3 5 )²-(2 3 )², ami: 9*5-4*3=33
0