Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben tudna nekem valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Egy mértani sorozat 3. tagja=12, 5.tagja=3
Adja meg a sorozat első tagját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekem kétségeim vannak a fenti megoldást illetően. Ugyanis ha `a_1=48` és `q=-2`, akkor a ` (48, -56, 112, -224, 448 ...)` mértani sorozattal van dolgunk. (Ez egy tipikus példája annak, amikor hamis úton jutunk jó megoldáshoz: `a_1=48`)

Ha `a_3=12=a_1*q^2` és `a_5=3=a_1*q^4`, akkor `frac{a_5}{a_3}=frac{a_1*q^4}{a_1*q^2}=q^2=frac{3}{12}=1/4`. így két megoldása is van a feladatnak.
`q_1=1/2` és `q_2=-1/2`. Az `a_1=frac{12}{q^2}` részeredményt felhasználva egyrészt `a_1=frac{12}{1/4}=48`, másrészt a két mértani sorozat a következő lesz: `(48, 24, 12, 6, 3, 3/2, ...)` illetve `(48, -24, 12, -6, 3, -3/2, ...)`.
Módosítva: 4 éve
0

A megoldók kár, hogy letörlik a megoldásukat, mert a tanulók nem tudnak a hibás megoldásokból is tanulni.
0